Positief zijn over ons eigen lichaam, it can be quite a challenge. Op het artikel dat ik schreef over het ontwikkelen van een positiever zelfbeeld, kreeg ik overweldigend veel reacties van jullie. Jullie deelde jullie gedachtes over dit onderwerp met mij en hoe onzeker jullie soms zijn over jullie eigen lichaam. Ik kon niet anders dan knikken tijdens het lezen van jullie inspirerende en krachtige woorden. Zo herkenbaar. Helaas. We zijn vaak onze eigen ergste criticus in het leven en waarin het op ons uiterlijk aankomt, zijn wij vrouwen hier echt een ster in.


MEER ZELFCOMPASSIE VOOR JOUW LICHAAM

Please, don’t bully your own body! Want, eigenlijk is dat wat we doen wanneer we naar het beeld in de spiegel kijken en afkeurend ons hoofd schudden. Hoe komt het toch dat we zulke hoge verwachtingen hebben van onszelf? Dat we zonder moeite kunnen benoemen wat we niet mooi aan onszelf vinden en het daarentegen meer moeite kost om alle positieve punten te benoemen? Dat het normaler is en gemakkelijker voelt om tijdens een gesprek met een collega bij het koffiezet apparaat, te klagen over die paar extra kilo’s na de feestdagen? En het veel onnatuurlijker voelt om te benoemen dat je zo blij bent met je volle billen?

Zelfcompassie lichaam | Positiever zelfbeeld

Wanneer het gaat over kritiek hebben op ons eigen lichaam dan zijn we vaak zelf de grootste pestkoppen. There I said it. I said it to myself. Onzeker zijn over je lichaam komt natuurlijk niet door enkel onze eigen negatieve self-talk. We zijn opgegroeid met bepaalde schoonheidsidealen, de (pijnlijke) mening van andere, confronterende beelden op social media en elk jaar nog komt er wel weer een nieuw how-to-look-pretty plaatje om de hoek kijken.

Hebben we inmiddels niet alle schoonheidsidealen al gehad? Kort haar, lang haar. Grote borsten, kleine borsten. Dunne wenkbrauwen, dikke wenkbrauwen. Dunner, voller. Meer vrouwelijke rondingen, minder vrouwelijke rondingen. Lang, kort. Sproetjes, geen sproetjes. Kleine billen, grote billen. Blond haar, bruin haar. Rood haar, zwart haar. Zo kan ik wel even doorgaan.

Wanneer je naar dit lijstje kijkt dan zou je bijna denken dat we eigenlijk allemaal aan het label ‘schoonheid‘ voldoen. Bijna, he? We zijn namelijk zelf een kei in het blijven bekritiseren van ons eigen lichaam. Ben jij je eigenlijk bewust van de manier waarop je tegen jezelf praat? Wat jij tegen jezelf zegt over je uiterlijk/lichaam? Ik wil je graag een quote ‘voorlezen’ die mij er elke keer aan herinnert hoe belangrijk het is om je bewust te zijn van de dingen die je tegen jezelf zegt.

       | “Of all the people on the planet, you talk to yourself the most. Make sure you are saying the right things.”

Dus ik wil je met alle liefde vragen om je vanaf nu bewuster te zijn van je eigen negatieve self-talk. Het heeft namelijk zoveel meer impact dan je wellicht denkt. Het is zo krachtig dat we onszelf een hele nieuwe waarheid hebben aangepraat. Een waarheid die ons er constant aan herinnert dat we niet goed genoeg zijn. En ik weet zelf heel goed dat het niet makkelijk is, maar de volgende keer als social media, een tv-show, die ene collega bij het koffiezet apparaat of wie dan ook je wijs maakt dat je niet mooi, slank, vol, lang of Kim Kardashian genoeg bent (there can only be one), vertel jezelf dan alsjeblieft jouw eigen positieve waarheid en heb meer zelfcompassie.


#BODYPOSITIVITY

Inmiddels zijn er meerdere vrouwen op deze aardbol die zich hard maken voor de #bodypositivity beweging en ik kan al deze vrouwen alleen maar hard toejuichen. Body positivity staat letterlijk voor positief zijn over je eigen lichaam en ik hoop dat iedereen een beetje meepikt van deze positieve stroming. Man of vrouw. Dunne wenkbrauwen of dikke wenkbrauwen. Oh well, you get my point.Be kind to yourself en probeer hier een gewoonte van te maken. Meer zelfcompassie kan jouw leven echt veranderen.

Luister ook naar de self-love talk podcast over negatieve self-talk 

Liefs, Merel

Disclaimer: dit artikel is geschreven vanuit de gedachte om elke vrouw, ongeacht haar uiterlijk, te laten zien dat zij genoeg is. Doormiddel van dit artikel hoop ik elke vrouw te inspireren om bewust te zijn van haar eigen negatieve self-talk en meer zelfcompassie te ontwikkelen.

Pin It on Pinterest

Share This