Chadō is een Japanse theeceremonie en betekent letterlijk ‘weg van de thee‘. Ongeveer 400 jaar geleden gaf de meester Sen no Rikyu de ceremonie een diepere betekenis. Het is een prachtige Japanse traditie waarbij de kracht van de aandacht centraal staat. De ceremonies kunnen wel tot vier uur of langer duren en bieden de gelegenheid om de eenvoud van de thee te waarderen, het gezelschap van andere en het rustgevende moment. In onze ogen is deze eeuwenoude theeceremonie een prachtige manier om stil te staan bij jezelf, andere en het leven om je heen. Ook zelf kan jij deze theeceremonie toepassen om meer aandacht te hebben voor jezelf en jouw welzijn.

CHADO: DE KRACHT VAN AANDACHT

Tijdens de lancering van de nieuwe limited edition zomer lijn van Rituals ‘The ritual of Chandō’ werden wij geïnspireerd door deze unieke Japanse traditie. Een traditie waarbij het drinken van thee is verheven tot een vorm van kunst. Het is een mooie manier om even helemaal aanwezig te zijn in het moment. Door aandacht te besteden aan het maken en drinken van de thee creëer je een rustgevend en kalm moment voor jezelf. In de drukke wereld waarin we leven, waarbij alles snel en efficiënt moet gaan, is dit een hele fijne manier om even op de pauze-knop te drukken.

Chadō, ook wel de weg van de thee, staat voor harmonie, respect, zuiverheid en rust. Al deze pilaren komen tijdens de theeceremonie naar voren en hier wordt door de gasten bewust aandacht aan geschonken. Op het moment dat je de theeruimte (waar de ceremonie traditioneel plaatsvindt) in kruipt laat je het dagelijks leven achter je. Deze plek wordt op dat moment gezien als het moment om af te remmen, te revitaliseren en om van elkaars aanwezigheid te genieten. De thee die vrijwel altijd tijdens de ceremonie wordt gedronken is de welbekende matcha thee. De groene thee op basis van poeder bevat veel antioxidanten.

'Chadō' een eeuwenoude Japanse theeceremonie | Self-care tip

SELF-CARE: MET AANDACHT THEE DRINKEN

Zie het met aandacht van het drinken van de thee als zorgen voor jezelf. Een moment waarop je stil mag staan. Bij je lichaam, wat je voelt en wat er om je heen gebeurt. Het is een manier van self-care om de verbinding met jezelf en andere te (her)vinden. Wanneer we hier namelijk niet bewust bij stilstaan hebben we vaak de neiging om door het leven te racen. Het mooie aan deze manier van self-care is dat je hier dagelijks tijd voor kan vrijmaken. Slechts een paar minuutjes per dag of juist iets langer wanneer je hier zin in hebt.

Lees ook: 5 x waarom jij naar Japan toe moet

Image credits: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This