Sinds een aantal jaar ben ik mij enorm bewust van de vriendschappen in mijn leven. En dan vooral naar de vriendschappen die mijn leven verrijken en waarom dit soms niet het geval is. Dat klinkt heel hard en zo zwart wit is het natuurlijk niet, maar ik ben wel kritischer geworden op het gebied van vriendschap. Dit is mede de reden waarom ik mij momenteel onwijs gezegend voel met de mensen die dicht bij mij staan. Een gevoelig onderwerp merk ik vaak, maar wel heel belangrijk. Misschien ook de reden dat dit artikel over vriendschap zo goed wordt gelezen. De personen in jouw leven en dan vooral diegene die het dichtst bij jou staan hebben namelijk veel invloed op jou als persoon en op jouw leven. Van een hele positieve tot een hele negatieve invloed. Reden genoeg om hier soms even bewust bij stil te staan lijkt mij?


KRITISCH ZIJN OVER EEN VRIENDSCHAP MET EEN ANDER

Een mooie vorm van zelfliefde is om je bewust te zijn van je omgeving. Welk effect heeft dit op jou? De omgeving waar jij je dagelijks in bevindt is meer dan alleen jouw huis of de plek waar je werkt, het zijn ook de mensen waarmee jij je omringt. Je partner, familie, maar ook de vriendschap met een ander. Het zijn mensen die een enorm waardevolle bijdrage kunnen leveren aan jouw leven en echt als een verrijking kunnen voelen, maar je herkent het wellicht ook wel dat niet elke vriendschap zo voelt. Toch, is het doorgaans heel lastig om in deze verbinding met een ander ook voor jezelf en jouw eigen welzijn te kunnen kiezen.

OMRING JE MET MENSEN DIE JOUW LEVEN VERRIJKEN

Wanneer je kritisch bent over de huidige vriendschappen die je hebt of een bepaalde vriendschap die je juist graag zou willen hebben dan betekent dit dat je stilstaat bij het effect (zowel positief of negatief) bepaalde mensen op jouw leven en gemoedstoestand hebben. Hier kritisch over zijn betekent dus niet dat je mensen uit je leven moet schrappen, al kan dat in sommige uiterste gevallen misschien wel noodzakelijk zijn (dat kan jij het beste inschatten). Het betekent dat jij vanuit liefde voor jezelf kritisch bepaald welke personen in jouw leven jou een goed, veilig, liefdevol en/of positief gevoel geven en wie dit niet doet.

Kritisch kijken naar een vriendschap | Zelfliefde

ENERGIE NAAR BUITEN EN ENERGIE NAAR BINNEN

Als mens vinden we het over het algemeen makkelijker om voor andere te zorgen dan voor onszelf. Door kritisch te kijken naar de vriendschappen in jouw leven – eigenlijk naar alle relaties – krijg je ook beter inzicht in de energie die naar buiten gaat en daarmee ook de energie die naar binnen gaat. Dagelijks wordt ons door bepaalde verplichtingen en verantwoordelijkheden (zoals werk etc) gevraagd om veel energie naar buiten te verbruiken, maar ook sociale contacten vragen om energie. Wanneer jij je bewust bent van deze relaties met andere krijg je ook beter inzicht in de mensen/vriendschappen die jou juist veel energie geven en die juist de energie (structureel) uit jou zuigen. Het is een mooie manier van voor jezelf zorgen om te bepalen dat je liever wat meer energie naar binnen laat uitgaan.

KRITISCH ZIJN OVER EEN VRIENDSCHAP – EEN GEVOELIG ONDERWERP

Zie dit artikel als inspiratie en niet als een advies. Het is compleet aan jou hoe jij omgaat met de relaties met andere in jouw leven, iedereen hecht hier namelijk op zijn of haar eigen manier waarde aan. Echter, heb ik uit eigen ervaring gemerkt hoe waardevol het is om hier soms kritisch naar te kijken. Zijn er vriendschappen die jou voortdurend een onzeker, verdrietig of negatief gevoel geven? Dan mag jij hier echt wel even bewust bij stil staan, als een vorm van zorgen voor jezelf. Bepaal voor jezelf hoe jij graag door andere behandeld wil worden, hoeveel ruimte jij voor jezelf wil en wat jij belangrijk vindt in een vriendschap. Wees ook kritisch naar jezelf en sta stil bij hoe jij andere graag wil behandelen. Maak dit bespreekbaar. Lees het artikel “waarom niet alle vriendschappen voor altijd zijn” voor inspiratie.

En misschien lees je dit artikel nu en kom je erachter dat je juist onwijs blij bent met de vriendschappen in jouw leven, hoe fijn. Stuur deze mooie mensen eens een berichtje van waardering, the more love the better, right? ­čśë


Sta jij wel eens bewust stil bij de vriendschappen in jouw leven?

Image credits: rawpixel.com/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This