Wil jij echt lekker in je vel zitten? Dan is dagelijkse self-care essentieel. Self-care staat letterlijk voor zorgen voor jezelf. Om goed voor jezelf te kunnen zorgen is het van belang om echt stil te staan bij jezelf. Om aandacht te schenken aan jezelf en om zo te kunnen luisteren naar jouw eigen gedachtes, gevoelens en lichaam. Wat is de kracht van self-care rituelen? Het zorgt ervoor dat zorgen voor jezelf een gewoonte wordt. Dit zit hem in de kunst van herhaling. Om jezelf nieuwe positieve gewoontes aan te leren is het belangrijk om dit te blijven herhalen. Hoe je dit doet en waarom dit zo belangrijk is voor jouw welzijn? Lees mee.


SELF-CARE RITUELEN ZORGEN VOOR NIEUWE GEWOONTES

Heb jij al jouw eigen self-care rituelen? Way to go! Lees je dit nu en kan je niet wachten om deze persoonlijke rituelen vorm te geven? Heel fijn om dat te horen. Snap je niet waarom dit zo waardevol kan zijn? Let me paint you a little picture. We leven in een snelle maatschappij. Alles wat we doen moet vooral efficiënt, goed en snel gebeuren. Onze to-do lijst kent doorgaans geen einde en als we niet af en toe bewust op de stop knop drukken zijn we altijd bezig. De 24 uur die jij per dag te besteden hebt gaan al snel uit naar alle taken, afspraken en verplichtingen. En zorgen voor jezelf? Dat schiet er nog wel eens bij in.

De kracht van self-care rituelen | Zo zorg jij beter voor jezelf

Het hebben en ontwikkelen van self-care rituelen biedt jou de mogelijkheid om meer een prioriteit van jezelf te maken. Past een self-care ritueel goed bij jouw manier van leven? Dan is het makkelijk om dit dagelijks toe te passen. Zo sta jij dus ook dagelijks meer stil bij jouw eigen welzijn. Laat je overigens niet afschrikken door het woord ritueel. Hoe jij dit wil vormgeven is namelijk compleet aan jou. Zo lang of zo kort als voor jou goed voelt.


HET BELANG VAN SELF-CARE RITUELEN VOOR JOUW WELZIJN

Self-care is meer dan eens in de zoveel tijd in een bubbelbad gaan zitten. Fijn natuurlijk, maar als je dit slechts eens in de paar weken doet om te kunnen ontspannen gaat het niet veel verschil maken. Het belang van self-care rituelen is om jouw welzijn als prioriteit te zien. Het voorkomt een uitgeblust gevoel, het teveel en te lang ervaren van stress, blijven doorlopen met pijntjes en voortdurend over jouw eigen grenzen heen gaan.

Self-care is ook niet de beloning die je past verdiend na een lange drukke dag werken. Eindelijk alle taken op je to-do-lijst af kunnen vinken? Hé hé, eindelijk een paar minuten voor mezelf. Fout. Vorm rituelen die ervoor zorgen dat jij dagelijks aandacht besteed aan jezelf. Jouw brein en jouw lijf.


HOE CREËER JE SELF-CARE RITUELEN?

Eigenlijk heel simpel, door te doen wat voor jou goed voelt of waar jij behoefte aan hebt. Echter, niet altijd even makkelijk, he? Je kan op verschillende vlakken van jouw leven behoefte hebben aan meer liefde voor jezelf. Op sociaal, fysiek, spiritueel of emotioneel gebied. Heb je meer behoefte aan rust? Ontwikkel rituelen die hier aan bijdragen. Begin klein en bouw dit op. Start de dag op een positieve manier zodat dit kan bijdragen aan een gelukkiger gevoel. Voel je je aan het einde van de dag vaak gestrest? Creëer een self-care ritueel die voor balans tussen ‘aan’ en ‘uit’ kan zorgen.

Het lastige van het aanleren van nieuwe gewoontes en het afleren van oude negatieve gewoontes is dat dit tijd kost. Waar dit in het begin nog veel doorzettingsvermogen en energie kost zal dit vanzelf makkelijker worden. Geef jouw nieuwe self-care rituelen een kans en ervaar wat dit jou kan brengen.


Lees ook deze self-care tip: een rustgevende herbal facial steam

Image credits: Olena Yakobchuk/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This