Begin november 2018 besloot ik te stoppen met het gebruiken van anticonceptie. Ik liet mijn Mirena spiraal verwijderen en stapte over op een alternatief: de Daysy. Officieel mag er niet gesproken worden van ‘hormoonvrije anticonceptie‘, maar dit is wel hoe veel mensen dit apparaatje kennen. Een vruchtbaarheidsmeter die aan de hand van je basale lichaamstemperatuur je vruchtbare dagen kan berekenen. Zo kan je de Daysy dus gebruiken wanneer je juist een kinderwens hebt of wanneer je een zwangerschap (voorlopig) wilt voorkomen. Inmiddels gebruik ik de vruchtbaarheidsmeter al negen maanden en dit leek mij een geschikt moment om nogmaals een review te schrijven. Ben ik nog steeds tevreden over de Daysy? Lees vooral verder.
TEVREDEN OVER DE DAYSY NA 9 MAANDEN GEBRUIK?
Daar kan ik heel duidelijk over zijn: ja, ik ben na 9 maanden gebruik nog steeds tevreden over de Daysy. Op Healthy Wanderlust kan je mijn ervaring over het stoppen met anticonceptie (wat waren mijn beweegredenen) en mijn ervaring met de Daysy na 1 maand, 3 maanden en 6 maanden teruglezen. Disclaimer: deze artikelen zijn geschreven op basis van mijn persoonlijke ervaring en niet om een ander te vertellen welke vorm van anticonceptie zij wel of niet zou moeten gebruiken. In deze artikelen vertel ik je meer over hoe de overstap van het gebruiken van anticonceptie naar het gebruiken van een vruchtbaarheidsmeter is verlopen, waar ik last van kreeg toen ik de spiraal liet verwijderen en beantwoord ik eerder gestelde vragen.
Hoe gebruik je de Daysy/een vruchtbaarheidsmeter?
Met de Daysy meet je elke ochtend direct bij het wakker worden je basale lichaamstemperatuur. Dit doe je door de thermometer onder je tong te plaatsen. De ingebouwde sensor meet de temperatuur, het computerdeel verwerkt deze data en berekent je vruchtbare status voor de komende 24 uur. Daarnaast brengt de Daysy je unieke menstruele cyclus in beeld in de DaysyView app. Na het meten geeft de Daysy een groen, geel of rood lampje aan. Is het licht groen dan ben je niet vruchtbaar en kan je (mist je een vaste partner hebt) seks hebben zonder bescherming. Is het lampje geel (wees voorzichtig) of rood (vruchtbaar) dan is het verstandig om een condoom te gebruiken. Heb je juist een kinderwens? Dan geeft dit goed inzicht in de dagen waarop je vruchtbaar bent. Lees hier meer over de werking.
Inmiddels is de Daysy 2.0 verkrijgbaar met Bluetooth waardoor je de opgeslagen data heel eenvoudig kan synchroniseren met de app op je telefoon. Dit geeft je een zeer volledig beeld van je menstruele cyclus.
Mijn ervaring met de betrouwbaarheid van de Daysy:
Voordat ik besloot om de Daysy te gaan gebruiken heb ik een tijd getwijfeld. Ik vond het spannend om een nieuwe technologie te gebruiken om een zwangerschap voorlopig mee te voorkomen. Na veel inlezen, contact te hebben gehad met de customer support van Daysy in Nederland en na het horen van de ervaring van anderen besloot ik de stap te wagen. De technologie bestaat al ruim 30 jaar en de Daysy wordt in meer dan 30 landen verkocht.
Inmiddels heb ik veel vertrouwen in de Daysy. Na drie maanden had de vruchtbaarheidsmeter mijn menstruele cyclus goed in beeld en kreeg ik hier ook zelf steeds meer inzicht in. Zo weet ik inmiddels precies hoe de verschillende fases van de cyclus lopen, wanneer mijn eisprong is en uit hoeveel dagen mijn gehele cyclus over het algemeen bestaat. Ik weet veel beter hoe ik mij qua emoties en energie in de verschillende fases voel en kan hier ook rekening mee houden, heel fijn.
Een zwangerschap voorkomen door inzicht in je vruchtbare dagen:
Ik gebruik de Daysy om een zwangerschap voorlopig te kunnen voorkomen. Wat de Daysy doet is je vruchtbare dagen in kaart brengen. Elke vrouw is anders, maar in de regel heeft elke vrouw slechts één eisprong per cyclus. Na de eisprong kan de eicel binnen maximaal 18 uur worden bevrucht. Een ander feit is dat sperma van een man gedurende maximaal 5 dagen kan blijven leven in het lichaam van een vrouw en daardoor een eicel kan bevruchten.
Kort uitgelegd betekent dit dat er slechts 6 dagen van een hele cyclus zijn waarop je zwanger kan worden. Je bent vruchtbaar vanaf 5 dagen vóór de ovulatie en op de dag van de eisprong zelf. De Daysy berekent deze 6 dagen en toont daarnaast altijd zogeheten ‘bufferdagen’ aan. Deze bufferdagen geven je de informatie dat je het beste nog even voorzichtig kan zijn en dit wordt met een gele kleur aangegeven. Kortom: heb je momenteel geen kinderwens, maar wil je wel seks hebben? Doe het veilig.
Geen kunstmatige hormonen en meer inzicht in mijn lijf en cyclus:
Waar ik vooral erg blij mee ben is dat ik door het gebruiken van de Daysy geen kunstmatige hormonen meer in mijn lijf heb. Zes weken na het stoppen met het gebruiken van anticonceptie kwam mijn natuurlijke menstruele cyclus weer op gang. Wat ik mij in al die jaren waarin ik zowel van de pil als de spiraal gebruik heb gemaakt niet goed besefte is dat ik elke dag een medicijn heb gebruikt. Hierdoor kreeg mijn lichaam dagelijks een dosis kunstmatige hormonen binnen. Je lichaam, voornamelijk je lever, moet hard werken om dit af te breken. Daarnaast zorgen deze kunstmatige hormonen er niet alleen voor dat je niet vruchtbaar bent, maar het beïnvloed ook je natuurlijke cyclus. Van nature bestaat de cyclus uit verschillende fases waarin verschillende hormonen invloed hebben op je gemoedstoestand of energielevel, maar dit wordt door het gebruiken van anticonceptie afgevlakt. Dit heeft invloed op hoe je je voelt, hoe je in het leven staat, het kan invloed hebben op je libido en het kan zelfs ook effect hebben op je persoonlijkheid.
Luister naar mijn ervaring:
Nog vragen? Je mag mij altijd via Instagram of de mail een berichtje sturen.
Meer informatie vind je op de website van Daysy Nederland
Met de code ‘Daysy via Merel’ krijg je EUR 10,- korting bij aankoop van een Daysy 2.0 met Bluetooth® + Pink Ocase
Gerelateerde berichten
- 5 tips om een goede nachtrust en slaapkwaliteit te verbeteren en behouden voor meer energie. - 28/04/2023
- Self Love Talk podcast #114: Hoe het activeren van mijn creatiekracht (en hoe jij dit doet) ervoor heeft gezorgd dat ik nu het leven van mijn dromen leef. - 03/11/2022
- Self Love Talk podcast #113: In kiezen voor jezelf zit soms ook verdriet, teleurstelling of schuldgevoel. - 02/11/2022