Waar krijg jij energie van? Het is een vraag die wel vaker in het leven gesteld wordt, maar weten we eigenlijk wel het antwoord op deze vraag? Vaak geven we als antwoord: ‘door dingen te doen die ik leuk vind om te doen’ en daar zit absoluut een kern van waarheid in. Weten we echter ook hoe we onszelf weer kunnen opladen met positieve energie? Wanneer we ons uitgeblust voelen hebben we de neiging om plaats te nemen op de bank voor een Netflix sessie. Niks mis mee, maar de manier waarop jij kan opladen en waar jij energie van krijgt verschilt per persoon en ook hiervoor geld: er zijn meer wegen die naar Rome (lees: naar meer energie) leiden ­čśë Lees je mee?


10 X OPLADEN VOOR MEER ENERGIE

Waar jij energie uit haalt is persoonlijk. Heb je bijvoorbeeld een introverte persoonlijkheid dan haal je energie uit jezelf en tijd die je alleen doorbrengt. Wanneer je een extraverte persoonlijkheid hebt is dit juist andersom. Dit betekent dat je aan beide activiteiten (tijd met anderen of alleen doorbrengen) plezier kan beleven, maar waar je daadwerkelijk energie van krijgt kan verschillen. Daarnaast kan je opladen door jezelf als het ware aan de oplader te leggen, rust. Maar ook inspanning kan er juist voor zorgen dat je je energieker voelt. Opladen kan op verschillende manieren en om je te helpen om te ontdekken welke energy sources goed bij jou als individu passen geef ik je graag wat inspiratie. Zo kan je opladen voor meer positieve energie.

1. Maak een wandeling

Ah de natuur, het komt steeds weer terug. De natuur is prikkelarm en kan daarom een druk hoofd tot rust brengen. Ervaar je stress (energie-zuiger) maak dan een wandeling. Daarnaast maak je door daglicht en bewegen endorfine aan waardoor je meer energie krijgt en je gemoedstoestand verbetert.

2. Ga lekker sporten, kom in beweging

Het kost wellicht energie, maar het kan je ook veel energie opleveren. Dit kan een intensieve sport zijn zoals krachttraining of cardio, maar beweging in het algemeen kan voor meer energie zorgen. Ga lekker dansen of doe een aantal yoga oefeningen in eigen woonkamer.

3. Lees een rustgevend boek

Vaak staat jouw brein gedurende de hele dag ‘aan‘ en dit kost veel energie. Kies er daarom in je vrije tijd voor om activiteiten te ondernemen waarbij je hoofd tot rust kan komen en kan herstellen van de dagelijkse prikkels. Door het lezen van een rustgevend boek verzet je als het ware je gedachte waardoor je kan opladen. Zie hier mijn 10 boekentips van het moment.┬á

4. Werk vol passie aan een project

Dit herken je misschien wel: wanneer je vol passie en plezier werkt aan een project zorgt dit ook voor nieuwe positieve energie. Deze passie kan je vinden in je huidige baan, maar ook in een hobby of een goede daad die je verricht. Ergens vol passie aan werken is een krachtige energie-source voor je ziel.

5. Wees dankbaar

Een dankbaarheidsoefening werkt magisch voor het ontwikkelen van positieve energie. Door stil te staan bij al het positieve in je leven maakt je brein gelukshormonen (zoals serotonine) aan. Hierdoor voel je je daadwerkelijk gelukkiger en hoogstwaarschijnlijk zit je ook qua energie lekkerder in je vel.

Opladen: waar krijg jij energie van? Hoe voel ik me energieker? | Self-care

6. Knuffelen en seks

Lichamelijk contact kan veel energie geven. Even lekker knuffelen, zoenen of seks hebben met je partner kan wonderen doen voor je energielevel. Echter kan ook knuffelen met je huisdier of je kind op schoot nemen al voor een heel fijn gevoel en positieve energie zorgen.

7. Voel je vrij om de dingen te ondernemen die je echt leuk vindt

Wat vind jij nou ├ęcht leuk om te doen? Waar heb je echt zin in en waarvan maakt je hart een sprongetje van enthousiasme? Voel je vrij om tijd te investeren in deze dingen, ook als dat betekent dat je de wekelijkse planning moet aanpassen zodat waar jij behoefte aan hebt hier ook deel van gaat uitmaken. Investeer in jezelf.

8. Eet gezond en drink voldoende

Dit klinkt wellicht als een inkoppertje, maar we staan er niet altijd bij stil dat een voedzaam ontbijt, een gezond tussendoortje en echt voldoende water drinken gedurende de dag essentieel is voor een energiek lichaam. Voel je je uitgeblust of energieloos? Kijk dan eens kritisch naar je eet- en drinkpatroon en hoe je beter voor jezelf kan zorgen. Bekijk hier alle ontbijt recepten, zoals deze appeltaart havermout.

Appeltaart havermout ontbijt | Plantaardig en gezond ontbijt

9. Breng tijd met jezelf of anderen door

Zoals eerder aangegeven kan je zowel energie halen uit het tijd doorbrengen met anderen als tijd die je met jezelf doorbrengt. Ontdek welke activiteit jou de meeste energie kost en juist oplevert en wissel dit af. Een uurtje voor jezelf of juist gezellig lachen met een vriendin kan ontzettend veel verschil maken voor je energielevel.

10. Doe gedurende de dag stretchoefeningen

Ah, zo’n klein trucje, maar zo effectief. Even stretchen wanneer je uit bed stapt kan heel fijn zijn om de energiestroom door je lichaam te verhogen, maar ook gedurende de dag kan je dit toepassen. Aangezien we tegenwoordig veel tijd doorbrengen achter de laptop sluipt een ingezakte lichaamshouding er bij in, wat niet alleen pijntjes kan veroorzaken, maar ook niet bijdraagt aan een energieke lichaamshouding. Strek af en toe je lichaam en spieren, haal diep adem en geef je brein een kleine break. Deze kleine pauze momenten verhogen de energiestroom in je lichaam en verbeteren je concentratievermogen en productiviteit. Zie hier enkele voorbeelden van stretchoefeningen die je zowel zittend als staand kan doen.


Vertel: wat doen jij om op te laden om je energieker te voelen?

Lees ook: hoe kom ik meer tot rust? 10 x meer rust in je hoofd

Image credits: Merla/Shutterstock

Pin It on Pinterest

Share This